vrijdag 12 juni 2015

De Koene Reus van Bickerseiland

De Reus van Bickerseiland Amsterdam

De beroemde koopman, reder, scheepsbouwer en burgemeester Jan Bicker (1595-1653), kocht in 1631 het Bickerseiland. Hij liet voor zichzelf een huis bouwen met een hoge toren, zodat hij zijn schepen kon zien aankomen. Volgens een tekening uit 1647 stond De Reus op de gevel van zijn huis recht boven de ingang. Het beeld was een voorstelling van Heros (de broer van Zeus, beschermt gezin, vrouw kind en huwelijk en zorgt voor welvaart) en werd gemaakt door de scheepstimmerman van de veroveraar van de Spaanse Zilvervloot (admiraal Pieter Pieterszoon Heyn),  die in dienst trad van de beschermheer Jan Bicker.

In latere dagen is het beeld van de gevel van Jan Bicker’s huis overgegaan naar werf  De Reus, waar het beeld aangezien werd voor een reus en symbool stond voor de uitspraak:

“Geen karwei is ons te machtig; geen vraagstuk, waarvoor wij uit de weg gaan om den medemensch in tijden van zorg en nood bij te staan.” De Reus van Bickerseiland in Volle Glorie 2015

“Geen karwei is ons te machtig; geen vraagstuk, waarvoor wij uit de weg gaan zo wij immer de mensch in den nood doen bijstaan.”


In 1850 werd De Reus werd verkocht aan Machinefabriek Hk Jonker & Zoon.Burgemeester Fock ontfermde zich over De Reus en sprak met de heer Jonker af om het beeld te behouden. Een eeuw later verkeerde De Reus in een bedenkelijke staat. Oud scheepstimmerman van Jonker & Zoon, D. Rijnsdorp, maakte een replica. Op 2 augustus 1951 werd De Reus in aanwezigheid van burgemeester D’Ailly feestelijk herplaatst. In 1972 verlaat H.K. Jonker en Zoon na 150 jaar het eiland. Oud-directeur Jonker verhuist naar het Spaanse Alicante en neemt De Reus als herinnering aan zijn bedrijf mee.

De heer Van Wulften, geliefd werknemer bij de familie Jonker en eilandbewoner, beschouwt het – op ruim tachtigjarige leeftijd – als een eervolle taak om De Reus naar het eiland terug te halen, in 2000. Samen met Gerrit Wijnhoud van De Nieuw Amsterdam, buurtbewoner Rienk Hoff en commissaris van politie Ad Smit begint de zoektocht die bijna 10 jaar zou duren. In 2006 werd De Reus gevonden bij Jonker’s kleinzoon in Canada. Deze gaf gehoor aan de wens van de buurtbewoners en schonk het beeld aan het eiland. Met de wilde vaart reisde het beeld bijna de hele wereld over om uiteindelijk op de Canarische Eilanden aan wal te gaan. Vanaf daar vloog de firma Koninklijke Saan De Reus in 2009 terug naar Amsterdam.

Woonstichting de Key ondersteunde het bewonersinitiatief van harte en werkte samen met de buurtbewoners en het stads deel Centrum aan de herplaatsing van De Reus. De Reus is in 2011 gerestaureerd. Kunstenaar en buurtbewoner Egon Schrama heeft een sokkel ontworpen met regels uit het gedicht dat Jan Witte voor De Reus schreef. Stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft daarop een schitterende locatie aan het water aan de Touwslagerstraat beschikbaar gesteld.

Op woensdag 29 juni om 16.00 uur werd  het standbeeld feestelijk onthuld door de beschernheer burgemeester Eberhard van der Laan. Hiermee ging  een jarenlange wens van de Bickers in vervulling. Sindsdien vind er elk jaar een feestelijke bijeenkomst plaats bij De Reus die symbool staat voor de hechtheid van de gemeenschap en de liefdevolle hulp die men elkander bied in de tijden van zorgen zoals anno 2015 met de bezuinigingen van de regering Rutte. 
 
De geschiedenis van De Reus gaat bijna vierhonderd jaar terug. Vanaf 1647 toen het manshoge houten beeld op het huis van koopman, reder en burgemeester Jan Bicker werd geplaatst tot de jarenlange zoektocht van de buurtbewoners die  De Reus graag weer een plek op het eiland wilden geven.

De Reus staat symbool voor de het rijke arbeidersverleden en de hechtheid en hulp aan elkander door de Bicker eilanders.
29 juni 2011  De onthulling van "De Reus van Bickerseiland"


Spoorloos Verdwenen

Het beeld verdween van de een op de andere dag zonder ook maar een spoor achter te laten in 1972 van het eiland. De heer Van Wulften ,Gerrit Wijnhoud van De Nieuw Amsterdam, buurtbewoner Rienk Hoff en commissaris van politie Ad Smit namen de eervolle taak op zich om de spoorloos verdwenen "Reus van Bickerseiland" naar het eiland terug te halen. Na een zoektocht die bijna 10 jaar in beslag zou nemen werd  "De Reus" door intensief speurwerk van commissaris Ad Smit van de politie gevonden bij Jonker’s kleinzoon in Canada. Deze gaf gehoor aan de wens van de buurtbewoners en schonk het beeld aan het eiland. Met de wilde vaart reisde het beeld de hele wereld over en overleefde een zware storm waarbij het schip op een haar na bij bij de Kaapverdische Eilanden, naar de bodem van de zee was gezonken, om uiteindelijk via Aruba veilig op de Canarische Eilanden aan wal te gaan. Vanaf daar vloog de firma Koninklijke Saan  "De Reus"  in 2009 terug naar Amsterdam.


Feestelijke bijeenkomst Bij de plaatsing van De Reus in 2009 Jong en oud laten zich inspireren door De Reus en het gedicht van Jan Witte


Samenwerking buurtbewoners, De Key en stadsdeel Centrum

Woonstichting De Key geroemd vanwege de voortreffelijke service steunde het bewonersinitiatief  voor de plaatsing van het beeld. De Reus werd met uiterste precisie gerestaureerd en  kunstenaar/buurtbewoner Egon Schrama ontwierp de fraaie stevige sokkel voor het  ruim 1000 kilo wegende beeld.  In zijn ontwerp heeft hij gebruik gemaakt van regels uit het gedicht dat eilander Jan Witte een jaar geleden voor De Reus schreef. Het stadsdeel heeft daarop een zeer mooie plek aan het water aan de Touwslagerstraat beschikbaar gesteld.

 

Jos Huber en Egon Schrama

Foto Van de Zuil  waarop de Reus van Bickerseiland rust , met het gedicht van 
Jan Witte, stadsdichter te Amsterdam.

Reuzen feest traditie

Op  29 Juni 2015 a.s vind de 5de editie plaats van de feestelijke bijeenkomst bij De Reus die immer waakt dat het de Bickers eilanders goed vergaat. De eilanders komen onder het genot van muziek en een lekker drankje en een hapje gezellig bij elkaar op de mooiste locatie aan het water bij Touwslagerstraat.

Egon Schrama

Kijk voor meer informatie op de website van de kunstenaar.


Tags

Feestelijke onthulling van "De Reus van Bickerseiland"
Egon Schrama  De Reus van Bickerseiland
De Bickers Heer van Wulften
Burgemeester Eberhard van der Laan
De Ijzeren Staven Smeedkunstwerken
Egon Schrama Kunstenaar Te Amsterdam
Jan Witte Stads Dichter Te Amsterdam
Ad Smit Hoofdcommissaris van de Amsterdamse Politie
Oud scheepstimmerman Piet Heyn, Jonker & Zoon, Diederik Rijnsdorp
Woonstichting de Key Amsterdam
Amsterdams CultuurMuseum
Bickerseiland  fotos Stan Rams Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

...