vrijdag 29 maart 2013

Amsterdamse geneticus onderzoek welke nederlander recht heeft op de troon

Geneticus onderzoekt stamboom Willem van Oranje


Een onderzoeksgroep onder leiding van Sarah Geerards onderzoekt of er meer Nederlanders rondlopen die direct afstammen van Willem van Oranje. Dat mensen gevonden worden die genetisch meer verwant zijn aan Willem van Oranje, de huidige kroonprins, die niet direct afstamt van Willem van Oranje is zeer waarschijnlijk

Willem-Alexander komt, zo is uit onderzoek vast komen te staan net als zijn moeder, uit de Friese tak van de Oranje-Nassau’s.en die hebben geen echte rechtstreekse bloedverwantschap met Willem van Oranje.

Antonio_moro_-_willem_i_van_nassau

Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger,
‘vader des vaderlands’ (1533-1584). Wikimedia commons


De dynastie Oranjes staat ver van Willem van Oranje, de ware grondlegger van de koninklijk macht in Nederland. Sarah Geerards is geneticus, verbonden aan het Meertens Instituut in Amsterdam en verklaart dat Willem-Alexaner net als zijn moeder uit de Friese tak van de Oranje-Nassau’s komt en geen rechtstreekse bloedverwantschap heeft met Willem van Oranje.

Dankzij de modernste DNA-technieken kan dat eensluidend bewezen worden maar tot op heden weigeren Beatrix en de leden van het Koninklijk huis mee te werken aan een DNA onderzoek naar de bloedlijn van de "Vader des vaderlands"

Geerards genealogisch onderzoek leert dat de rechtstreekse bloedlijn van Willem van Oranje stierf in 1702, toen koning-stadhouder Willem III van_Oranje na een ongelukkige val van zijn paard kinderloos overleed.

Willem van Oranje had in een volgens deskundigen na zijn dood vervalst testament de Friese stadhouder Johan Willem Friso zeer beslist niet benoemd als erfgenaam van de titel ‘Prins van Oranje’ .Ondanks het fel omstreden testament werd Willem I die van de Friese stadhouder afstamde in 1813 de eerste Koning der Nederlanden terwijl een andere troonopvolger  wiens naam zorgvuldig door de Friese tak geheim werd gehouden  recht had op de Troon.

Prins Willem-Alexander is wel een verre bloedverwant en erft volgens de grondwet artikel 24 , op 30 april de Nederlandse troon.

Waldemar_torenstra
Koning Waldemar Torenstra?

Volgens Geerards zijn er Nederlanders die een sterkere genetische link hebben met Willem van Oranje hebben dan Willem-Alexander en een voorbeeld daarvan is de acteur Waldemar Torenstra, van wie na genealogisch onderzoek door het tv-programma Verborgen Verleden bleek dat hij afstamde van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik. Deze Frederik was een volle zoon van Willem van Oranje.


Torenstra draagt meer Oranje-bloed dan Willem-Alexander!  Recentelijk konden wetenschappers bij de ontdekking van het skelet van Richard III in Engeland met DNA-onderzoek koninklijke verwantschap bewijzen. Nu de DNA techniek aantoonbaar werkt zal deze in Nederland moeten worden toegepast om te bewijzen dat niet Willem-Alexander maar Waldemar  of een andere Nederlander recht heeft op de troon.

Het Meertens Instituut onder leiding van Geerards houd een grootschalig DNA-onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Nederlanders wordt gevraagd een hoofdhaar op te sturen. Hieruit zal chromosomaal DNA gehaald worden. Dit erfelijke materiaal wordt van ouder op kind doorgegeven. Met een vergelijkbare techniek als die bij het succesvolle Britse onderzoek naar Richard III  zal dit vergeleken worden met DNA van Willem de Zwijger.

In het onderzoek van Geerards wordt het DNA-profiel van Willem de Zwijger vergeleken met dat van de deelnemers. Met de personen met de grootste DNA-match wordt nader contact opgenomen. In het midden blijft echter of mensen met een directere afstammingslijn daadwerkelijk aanspraak kunnen maken op de troon. Een jurist die anoniem wil blijven geeft aan dat artikel 24 niet zomaar ter zijde geschoven kan worden los van de vraag of je niet beter een koning kan hebben die goed voorbereid is op het koningschap dan iemand wiens DNA zeer goed  matched met Willem van Oranje.

Oproep

Als u mee wilt doen aan het onderzoek, kunt u een of meer hoofdharen (met wortelaanzet!) opsturen naar:

Meertens Instituut
tav dr. S. Geerards
Postbus 421
1000 AK Amsterdam
Graag uw naam, leeftijd, adres en e-mailadres erbij vermelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

de goedkoopsteMijndomein De voordeligste hosting

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

I Love rembrandt

De Nachtwacht The nightwatch on lined

Do it Now

[CD Cover]

Watersport Varen Recreatie

Voor praktisch iedere boot heeft EBBM.nl een geschikte elektromotor. Of het nu gaat om een roeiboot, rubberboot, visboot, zeilboot of grachtenboot. EBBM.nl voert motoren van bekende merken zoals Minn Kota en Torqeedo, en is onderdeel van Alternergy BV, specialisten in Elektrisch varen voor grote en kleine boten.

ParkerenSchiphol.nlParkeren?

Vliegt u vanaf Schiphol en bent u opzoek naar een parkeerplaats? Op Parkerenschiphol.nl kunt u eenvoudig opzoek gaan naar een parkeerplaats op of vlakbij Schiphol.

Hoe werkt ParkerenSchiphol.nl?


Vul uw aankomst- en vertrekdatum in. Wanneer u vervolgens op de 'Zoek' button klikt krijgt u een overzicht te zien van alle parkeermogelijkheden in de gekozen tijdsperiode.

De zoekresultaten kunt u sorteren op populariteit, prijs, afstand tot Schiphol of waardering. Uw zoekopdracht kunt u verfijnen door aan te geven of u overdekt wilt parkeren, gebruik wilt maken van Valet parkeren of van Park, Sleep & Fly.

Tot slot is er een mogelijkheid om aan te geven hoeveel u maximaal wilt uitgeven.

Waarom reserveren via ons?

  • Vergelijk alle parkeren schiphol aanbieders;
  • Laagste prijsgarantie en unieke kortingscodes;
  • Reserveer direct online een parkeerplaats;
  • Mogelijkheid om te e-mailen of bellen;
  • Lees reviews van andere mensen die via parkerenschiphol.nl gereserveerd hebben;
  • Mogelijkheid voor het plaatsen van een eigen review bij terugkomst;
  • De zekerheid van veilig en betrouwbaar parkeren.

Aan de hand van reviews ziet u namelijk direct welke parkeeraanbieders veilig en betrouwbaar parkeren aanbieden en u kunt zien of een parkeeraanbieder camerabeveiliging of heeft.

Bij veel negatieve reviews verwijderen wij een parkeeraanbieder om de kwaliteit van onze aanbieders te waarborgen.

amsterdam flowers

amsterdam flowers

Ruigoord


Ruigoord telt meer dan vijftien ateliers, twee grote publieksruimten (de Kerk en de Grote Schuur), expositieruimten (Pastorie, Atelier Grazyna), een cantina en een groots groen buitengebied.
Iedere zaterdagavond, zondagmiddag en soms vrijdagavond is er cultureel aanbod dat bestaat uit jazzconcerten, optredens van singer/songwriters, Het Woord in Ruigoord (literatuur en poetry), dancenite's, theater- en kindervoorstellingen en al wat niet meer. Hoewel we natuurlijk altijd proberen de rafelranden te zoeken, komt naast de avant-garde en underground ook de gevestigde kunst aan bod. In de zomer zijn er diverse festivals en evenementen.
Het festivalseizoen is weer aanstaande, maar ook nu valt er genoeg te doen! We zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers die met ons aan Ruigoord willen bouwen en ons cultureel aanbod ondersteunen.


In de kunsten manifesteert zich een tendens tot werken op locatie. Ruigoord heeft daarvoor een ruime keuze aan binnen- en buitenruimten. Er is parkeerruimte en openbaar vervoer. Dankzij de afgelegen ligging zijn er unieke mogelijkheden voor culturele experimenten en evenementen die in een woonomgeving vaak moeilijk zijn te realiseren. Ruigoord produceert zelf veelsoortige kunstzinnige bezigheden, maar staat open voor initiatieven van anderen die passen in de doelstelling: grensverleggend, lowbudget, laagdrempelig, educatief; ontmoetingspunt van avant-gardistische en gevestigde kunst; zo groot mogelijke participatie van publiek; aanbod voor alle leeftijdscategorieën. RECREATIEVE MOGELIJKHEDEN De groene oase geeft mogelijkheden voor fietsen, wandelen, zwemmen, zonnen, vliegeren: gezinsrecreatie naast culturele activiteiten. KINDERACTIVITEITEN Daarom zijn er in het weekeinde en bij festivals vaak kinderknutselmiddagen en vertelbijeenkomsten, onder meer geïnspireerd door het in Ruigoord gevestigde Why Not? kindercircus, dat met een gevarieerde groep artiesten optredens vóór en mèt kinderen verzorgt in Ruigoord, in Amsterdam, in eigen land en daarbuiten.

Ruigoord is een plek waar ruimte is voor verlangens, dromen en ambities van mensen. Op diverse fronten is er ruimte voor de inbreng van vrijwilligers en stagiaires.

Om je aan te melden als vrijwilliger tijdens feesten en festivals, kun je je tot ons wenden via dit online invulformulier:

vrijwilligers inschrijfformulier


G ads

...

Adam Drone Foto

Adam Drone Foto