zondag 12 juni 2011

Lekker varen in de Amsterdamse grachten


Elektrisch varen is populair, want het is schoon, stil en zuinig

"Steeds meer Amsterdammers ontdekken de voordelen van het elektrisch varen", zegt Ariadne Doll van Waternet.

Schoon, geruisloos, natuurvriendelijk goedkoper en  lekker comfortabel.

Schonere rondvaart

Een toer met een rondvaartboot is een van de meest geliefde toeristische attracties in Amsterdam. Om te zorgen voor schonere lucht voor bewoners die langs het water wonen moeten rondvaartboten schoner worden.

Er is een nieuwe norm voor de maximale uitstoot van rondvaartboten vastgesteld. Ook stelt de gemeente geld beschikbaar om de meest vervuilende motoren te vervangen. Op de lange termijn moet de hele passagiersvaart in de grachten uitstootvrij worden.

Foto: elektrische rondvaartboot 'Vondel'

 

Schoon en geruisloos varen

 

Amsterdam ziet graag dat booteigenaren elektrisch gaan varen.

"Amsterdam telt zo'n 15.000 pleziervaartuigen",  licht Ariadne Doll toe, "waaronder circa 7.000 ‘borrelbootjes' met een zeer vervuilende, lawaaiige en onbetrouwbare tweetaktmotor.

De totale uitstoot valt mee, maar vaak gaan ze wel allemaal tegelijk de grachten op. Dat gebeurt op zonnige, windstille dagen waarop de luchtkwaliteit in de stad toch al onder druk staat. Elektrische motoren zijn voor deze boten een prima alternatief.

Ze zijn betrouwbaar, je kunt er drie tot vier uur mee varen, ze stinken niet en ze zijn aangenaam geruisloos."

Foto: elektrische canalhopper


Minder binnenhavengeld
 
Het binnenhavengeld voor een e-boot is 75% lager dan voor een reguliere boot. In 2010 werden gezien de grote voordelen van het e-varen dan ook  steeds meer milieustickers uitgegeven aan  vaar en grachtenliefhebbers die gebruik maken van de zuinige geruisloze en natuurvriendelijke e-motoren.Motor nodig?

EBBM.nl is de nummer 1 webshop voor Elektrische BuitenbBoordMotoren. Voor praktisch iedere boot heeft deze shop wel een geschikte elektromotor. Of het nu gaat om een roeiboot, rubberboot, visboot, zeilboot of grachten-boot,alle motoren van bekende merken zoals Minn Kota en Torqeedo zijn beschikbaar.

Duurzaam geruisloos natuurvriendelijk voordeliger en betrouwbaar.

Torqeedo Travel - opvouwbare elektromotor

 De Torqeedo Travel 401 & 801 hebben een geïntegreerde lithium-mangaan accu en leveren respectievelijk 1 & 2 pk schroefvermogen. Door het unieke ontwerp van de propeller en de hoge efficiency van de elektromotor in combinatie met de lithium-mangaan accu levert het systeem een unieke performance in vermogen en bereik. De accu is uitgerust met een geïntegreerd display waarop de lading is af te lezen.De buitenboordmotor is volledig opvouwbaar en wordt geleverd met een waterdichte rugzak. Dit in combinatie met het lage gewicht, is ideaal voor een bijboot of wanneer de motor vervoerd dient te worden.


Minn Kota Endura 30

De Minn Kota Endura elektromotoren behoren tot de best verkopende elektrische buitenboordmotoren. De Minn Kota Endura 30 is een 12 Volt motor met een stuwkracht van 30 lbs / 13,6 kg. Alle Endura motoren hebben 5 standen vooruit en 3 standen achteruit. Op de Minn Kota elektromotoren wordt 3 jaar garantie verstrekt.


Minn Kota Endura 40

De Minn Kota Endura elektromotoren behoren tot de best verkopende elektrische buitenboordmotoren. De Minn Kota Endura 40 is een 12 Volt motor met een stuwkracht van 40 lbs. Alle Endura motoren hebben 5 standen vooruit en 3 standen achteruit. Op de Minn Kota elektromotoren wordt 3 jaar garantie verstrekt.

Torqeedo Base Travel

Het basis model uit de Torqeedo series is leverbaar als 400W of 800W uitvoering en beschikt over een vaste, niet inklapbare staart. De Base Travel werkt op één (Base 401) of twee (Base 801) gewone 12V accu’s en levert een schroefvermogen te vegelijken met een 1 of respectievelijk 2 pk verbrandingsmotor.

Eigen vloot gemeente

 

Ook de gemeente gaat schoner varen: er is al een elektrisch overzetveer, een hybride speedboot en een patrouillevoertuig die bijna geheel uitstootvrij vaart.

Rondvaart veroorzaakt lokaal extra luchtvervuiling

 

Hoewel de Amsterdamse rondvaartvloot maar verantwoordelijk is voor een zeer klein deel van de totale uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in Amsterdam, levert het langs de vaarroutes lokaal extra luchtvervuiling op. Deze vervuiling is het sterkst tijdens het manoeuvreren van rondvaartboten op kruispunten in de grachtengordel.

 

Huidige vloot

 

 

De huidige vloot bestaat uit 155 boten; 70 boten hebben al een aanpassing waardoor ze schoner zijn dan dieselmotoren. In de huidige vloot is het ondoenlijk om over te gaan op elektrische aandrijving vanwege de enorme accupakketten die dan in de boot zouden moeten worden geplaatst. CCR3 motoren zijn op de korte termijn het hoogst haalbare.Nieuwe normen per 2015

 

Reders krijgen een haalbare termijn om hun motoren vervroegd te vervangen. Het college van B&W heeft besloten dat nieuwe motoren van rondvaartboten per 2015 aan de CCR3-norm moeten voldoen. Als alle boten voldoen aan deze norm, levert dit een uitstootbesparing op van 95% fijnstof (PM10) en 78% stikstof (NO2) ten opzichte van de huidige situatie.

 

Stimuleringssubsidie voor versneld vervangen

 

Om de meest vervuilende (en vaak oudere) motoren van de rondvaartboten versneld te laten vervangen is er een stimuleringssubsidie. De verwachting is dat in de komende vijf jaar zo rond de 70 boten nieuwe motoren zullen krijgen.

In 2011 zullen reders zo’n 20 motoren van hun rondvaartboten vervangen.

 

Oplaadpunten in Amsterdam

 

Kijk op de kaart voor een oplaadpunt bij u in de buurt. Er komen regelmatig nieuwe oplaadpunten bij, zowel op de weg als bij het water. Houd de kaart dus in de gaten.

 

Pleziervaart

 

De komende jaren zult u steeds meer elektrische bootjes zien, als vervanging van de zeer vervuilende, lawaaiige en onbetrouwbare tweetaktmotoren. De pleziervaart in Amsterdam wordt schoon en elektrisch, met minder uitstoot en geluidsoverlast op de grachten. Amsterdam elektrisch!

Elektrisch bootje huren?

Bent u van plan een bootje te huren?

Kies voor een elektrische boot, ook wel fluisterboot genoemd.

Elektrisch varen is schoon, stil en zuinig.
In Amsterdam zijn inmiddels diverse aanbieders, kijk op:


Amsterdam vaart schoon stil en zuinig  Nieuws Overzicht

Accu's & accessoires
Set elektromotor met accu en acculader
Motoren o.b.v. vermogen
Elektrische boten
Elektromotor met afstandbediening
EBBM | Koopjeshoek
Aquapod
Aquawatt
Arka
Kräutler
Minn Kota
MotorGuide
Parsun
Torqeedo

1 opmerking:

  1. Lijkt me ideaal om elektrisch te varen, toch ben ik wel van mening dat het geluid van een motor het mooiste geluid is om te horen toch?

    BeantwoordenVerwijderen

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

...