zaterdag 9 april 2016

Held red drenkeling uit gracht in Amsterdam




Amsterdamse held red leven van drenkeling.

In de nacht van vrijdag op zaterdag 9 april 2016 geraakt een Finse man in nood en valt in een gracht aan de Oudezijds Achterburgwal. Rond de klok van van 2.45 uur gaan bij de hulpdiensten na diverse meldingen dat er iemand aan het verdrinken is dan ook snel alle alarmbellen af waarop in allerijl ambulances en een duikteam naar het centrum worden gestuurd. De brandweer blijkt reeds snel ter plaatse in afwachting van het redders duikteam. Omdat de man in het water aan het verdrinken is en geen seconde te verliezen is besluit een jongeman uit het publiek direct zijn kleding uit te trekken en in het water te springen om de drenkeling te redden. De brandweerlieden gooien daarop een koord uit en helpen met man en macht het slachtoffer en de redder uit het water te geraken hetgeen wonderwel goed slaagt.

De toegesnelde menigte, welke door agenten op afstand worden gehouden, reageert met gejuich en applaus op de geslaagde redding. De redder, gekleed in onderbroek en een paar schoenen, wordt dan naar een ambulance geleid en krijgt een warme deken. Hij blijkt er goed vanaf gekomen te zijn. De drenkeling, een Finse toerist was er echter niet goed aan toe en had volgens een getuige al een hele poos in het water gelegen vechtend voor zijn leven. Deze Finse man werd door de brandweermannen overgedragen aan het ambulancepersoneel dat hem in allerijl naar het ziekenhuis bracht.

De redder werd opgewacht door zijn vriendin en kreeg onder luid applaus een dikke zoen. Hij leek op het eerste gezicht nuchter te zijn over zijn verrichte helden daad.

Waar is de held?

De Amsterdamse Reddingsbrigade wil de held, zoals zij hem noemen, van harte graag in het zonnetje zetten maar geen weet wie de held is en waar hij heen is gegaan.

Kent u of bent U de held? Neem dan zsm contact op met de redactie van AT5, zodat gegevens uitgewisseld kunnen worden met de Reddingsbrigade. Mail: info@at5.nl.

De Amsterdamse Reddingsbrigade.



De Amsterdamse Reddingsbrigade is opgericht op 16 mei 1913 en is daarmee de op één na oudste reddingsbrigade van Nederland. Het doel van onze vereniging is de verdrinkingsdood te bestrijden. Dit doen wij door het geven van lessen, maar ook door het geven van voorlichting en het actief beveiligen van waterevenementen.

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over De Amsterdamse Reddingsbrigade verzenden aan: info@amsterdamsereddingsbrigade.nl

Contactgegevens:
Telefoon: 0255 519347
Postadres: De Ruyterstraat 132 IJmuiden

donderdag 7 april 2016

7 mei 2016 onthulling Memorial op De Dam





Amsterdam 7 mei 1945 Memorial
 
Op de hoek van de Kalverstraat en de Paleisstraat hangt sinds 1947 een naamloze plaquette ter nagedachtemis aan de slachtoffers van de Dam Schiet partij.  Echt grondig onderzoek naar de slachtoffers van de Dam schietpartij was  echter tot dan niet gedaan  tot een groep genealogen, verenigd in de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, een diepgaand onderzoek ging doen.

Voorop stelde de stichting  het  vermelden en herdenken van de slachtoffers en alle door de stichting verzamelde getuigenissen van de schietpartij en evenzovele persoonlijke verhalen te ontsluiten.

Dankzij hun inspanningen hebben de 31 slachtoffers  een naam en een gezicht gekregen en zal anno 2016, zeventig jaar na de fatale schietpartij, de   Memorial  , mét namen, ter nagedachtenis voor de slachtoffers van de schietpartij van 07  05 1945 op de Dam  worden onthuld..

Sinds 5 april 2016 zijn de werkzaamheden gestart en zullen gedurende 10 dagen  31 naamstenen en contextstenen op de Dam tussen Damrak en Nieuwendijk geplaatst worden.


Plaats een Steen  Project  Studio Moniker
 
Afgelopen jaar ontving Studio Moniker (Luna Maurer, Jonathan Puckey en Roel Wouters) de opdracht om een   gedenkteken te realiseren voor de slachtoffers van de schietpartij die op de Dam in Amsterdam plaatsvond op 7 mei 1945.  De studio creëerde  Plaats een Steen, waarbij iedereen kon deelnemen aan het interactief ontwerpproces van het monument via een online platform waarbij  31 ‘stenen’ werden geordend ter plaatsing op de Dam.



Gedurende Maart 2016 heeft steenbedrijf Gielkens de 31 naamstenen vervaardigd.,

7 mei 2016  zal het memorial onthuld worden.  Verdere informatie is te verkrijgen via e-mail dam07051945@gmail.com. Zie de website  Stichting Memorial 2015

Filmbeelden tijdens de bevrijdingsviering op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam



The aftermath. 7 mei 1945. Twee dagen vrede.. maar het feest werd een bloedbad.



Na de schietpartij: meer dan 30  doden en 117 gewonde slachtoffers op de Dam

7 mei 1945


Op 7 mei 1945 is Amsterdam door tegenslag en misverstanden steeds niet bevrijd door de Canadezen. De Duitse commandant heeft de stad dan wel al overgedragen aan het verzet, maar de Duitse troepen vallen buiten de order en wachten op de Canadezen aan wie ze hun wapens moeten overgeven. Op de Dam is is die dag een bevrijdingsfeest aan de gang dat vanaf het dak van de Grote Club wordt gadegeslagen door Duitsers van de Kriegsmarine.

Later in die middag worden 2 Duitse soldaten op de hoek van de Paleisstraat-Spuistraat door de BS aangehouden en moeten  in strijd met  instructies  hun wapens overdragen. Eén voldoet aan het bevel, maar de ander weigert. Na een woordenwisseling schiet de BS'er de Duitser neer. Tegelijkertijd wordt op er op de N.Z. Voorburgwal een auto van de Wehrmacht door de BS onder vuur genomen.

De Duitsers op het dak van de Grote Club, grijpen hun geweren en schieten in de richting van de BS’ers.

Na afloop van de schietpartij zal Oberleutnant Claasen van de Kriegsmarine verklaren dat hij en zijn mannen van mening waren dat ze door de BS werden aangevallen. Dat komt overeen met een schriftelijke ooggetuigenverklaring van een Amsterdammer aan dr. L. de Jong in 1968. Volgens de getuige,  werd na het eerste schot door de BS in de Paleisstraat door een tweetal BS'ers, die achter een draaiorgel stonden, meteen in de richting van de Duitse matrozen geschoten.  Letterlijk schrijft hij:  'De BS'ers achter het draaiorgel schoten naar het balkon, schuin boven hun hoofden. Het duurde niet lang of de partijen waren in gevecht'.


Vanaf de hoek Nieuwendijk-Dam en Rokin-Dam werd daarop door de BS gericht met Stenguns op de Grote Club geschoten, waarop de Duitsers een MG-machinegeweer in stelling brachten en hiermee terug schoten. In de paniek vlucht de menigte alle kanten op. Door rondvliegende kogels en mensen die onder de voet worden gelopen vielen veel slachtoffers. Wanneer een overvalwagen van de Grüne Polizei vanaf het Rokin komt aanrijden om de rust te herstellen, opent de BS het vuur en vallen er Duitse slachtoffers.

BS-commandant C.F. Overhoff slaat gelijk alarm bij Wehrmachtcommandant dr. Schröder en krijgt Hauptmann Bergmann van de Feldgendarmerie mee om het vuren te doen staken. Kort daarvoor werden door de BS vanaf het dak van het Koninklijk Paleis 2 bazooka granaten op de Duitsers in de Grote Club afgevuurd.

Na de schietpartij liggen er meer dan 30 doden en 117 gewonde slachtoffers op de Dam.

Het merendeel van de gewonden blijkt onder de voet zijn gelopen. Aan Duitse kant zijn in de Grote Club 1 dode en 2 zwaar gewonden gevallen.  1 BS'er was om het leven gekomen. Op 9 mei 1945 gaven de Duitsers zich over aan de Canadezen en leverden hun wapens in, waarna ze als krijgsgevangenen werden weggevoerd.

Er heeft geen van de schietende Duitsers ooit terecht gestaan, omdat men van oordeel was dat de schietpartij te wijten was aan een misverstand tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Kriegsmarine.

Germany's Unconditional Surrender - Deutsche Kapitulation 7 may 1945



Die bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht im Zweiten Weltkrieg, die zum Ende der militärischen Feindseligkeiten der Alliierten gegen Deutschland führte, wurde am 7. Mai 1945 im Hauptquartier der US-Streitkräfte in Reims unterzeichnet und trat am 8. Mai um 23:01 Uhr in Kraft. Aus protokollarischen Gründen wurde die Unterzeichnung am 8./9. Mai im sowjetischen Hauptquartier in Berlin-Karlshorst wiederholt. Die deutsche Staats- und Wehrmachtführung räumte mit der Kapitulation den alliierten Siegermächten das Recht ein, alle politischen, militärischen und gesellschaftlichen Angelegenheiten des Deutschen Reiches zu regeln.

Winston Churchill Speech "The German State Has Surrendered" 8th May 1945 Full Speech




31 namen




Rest In Peace



Popke Sjoerd Bakker

Wilhelmus Petrus Bakker

Johannes Bobeldijk

Geertruida Boelen

Elisabeth de Boer

Willem van den Boogaard

Fredericus Joseph Budde

Willem Cieraad

Gerardus Bernardus Cornelisse

Petrus Antonius Joseph van Dam

Pieter Hendrik Diekmeijer

Frans Johannes Feller

Everdina Johanna Buddingh-van der Flier

Hendrina Louise Koper-Frank

Jan Goede

Maria Nella Jager-van Hooff

Petrus Hendricus Antonius Hutjes

Elisabeth Wieland-Lacourt

Willem de Leeuw

Hilligje Mastenbroek

Antje Quant-Moeke

Johannes Jan Ooms

Rika Overdijk

Johannes Wilhelmus Saelman

Willem Theodorus Schermacher

Aaltje Scheffer-Smorenberg

Jurrianus Lambertus Stad

Johannes Willem Straatmijer

Arnoldus Petrus Stroop

Sophia Frederika Mathilda Vermeulen-de Vries

Hendrikus Willemsen








Vragen en Donatie


Heb je vragen over de gebeurtenissen op 7 mei 1945, of over het gedenkteken of de website? Neem contact op via de-dam-zevenmei1945.nl. De stichting zal niet rusten voordat er zo veel mogelijk feiten en namen van slachtoffers zijn achterhaald.  U kunt helpen met een donatie, zie de website.

Leestip:  Het boek ‘Oorlogskind in vredestijd’ gaat over PTSS en is geschreven door Laurens van Aggelen, secretaris van In Luwte. Laurens is ook auteur van ‘Ereschuld’ over het belang van herdenken. Daarin de getuigenis van Leo Vleeschhouwer over de Dam 7 mei 1945 


woensdag 6 april 2016

12.500 euro voor tips verkrachter Amsterdam


Er is een beloning uitgeloofd van 12.500 euro voor tips die leiden tot de arrestatie van de serie verkrachter van Amsterdam


UPDATE 9 april 2016 !!!

De politie heeft donderdagavond een 34-jarige man opgepakt die er van wordt verdacht in januari drie vrouwen te hebben verkracht. Na onderzoek werd de man gisteren in zijn woning in Purmerend aangehouden. Zijn DNA komt overeen met dat wat tijdens eerdere onderzoeken is gevonden.

Tips

Uit meer dan50 tips kwam ook een mogelijke naam van de verkoper van de gestolen mobiele telefoon van een verkrachte vrouw naar voren. Verder onderzoek leidde naar de verblijfplaats in Purmerend van de serie verkrachter.




Dossier Serieverkrachter 

Hieronder alle berichten over de beruchte serie verkrachter die vrouwen verkrachte en beroofde in Amsterdam. De dader ( een 31 jarige man uit Purmerend) is inmiddels volgens de politie ( zie bovenstaande video) opgepakt en zit in voorarrest. 

3 April 2016

De politie jaagt met man en macht op de serieverkrachter die vrouwen ernstig seksueel misbruikt. De dader kiest steeds vrouwen van begin twintig uit die hij achtervolgt  vanuit het centrum naar hun huis. Op de Wenkebachweg werd een jonge vrouw in de nacht van 27 januari seksueel misbruikt. In de nacht van 29 op 30 januari sloeg hij opnieuw toe, dit maal in de lift van een gebouw aan de Maassluisstraat. De volgende nacht maakte de verkrachter , nabij de Sloterplas, zijn derde slachtoffer.

Update 7 april 2016:   Rocco Veenboer, oprichter en directeur van festival Awakenings, verdubbelt de beloning voor de gouden tip die leidt naar de man die drie vrouwen heeft verkracht in Amsterdam. De beloning is daarmee opgelopen tot 25.000 euro.




De beelden van de verkrachting op 28 januari  2016 werden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Te zien is hoe de verkrachter zijn slachtoffers achtervolgd nadat zij na het stappen vanuit het centrum van Amsterdam naar huis fietsen.

Op beelden is te zien hoe de dader op 28 januari een vrouw aanviel op de Wenckebachweg in Oost op het fietspad langs de Bijlmerbajes.  De man rijd met de fiets tegen het slachtoffer in de hoop dat zij valt. Als dat mislukt, laat hij zich vallen en doet vervolgens alsof hij gewond is. Wanneer de vrouw hem komt helpen, grijpt hij haar met geweld en misbruikt haar in de bosjes.

Dader weggevlucht op opvallend paarse fiets

Tijdens de verkrachting komt er een voorbijganger die er vandoor gaat met de fiets die midden op het fietspad ligt. De politie is dringend op zoek naar deze getuige. De verkrachter gaat er even later op een opvallende paarse fiets van het slachtoffer vandoor.

Verkrachting en Telefoon Diefstal

Een andere vrouw werd rond 4.00 uur van het Leidseplein richting haar huis aan de Maassluisstraat  door een onbekende man achtervolgd.  Ze liep via de voordeur naar de lift, waar ze werd misbruikt. Volgens de politie heeft de vrouw weinig gezien van de verkrachter, die er met haar telefoon vandoor ging. De gestolen telefoon wordt later aangeboden in een telefoonwinkel en daar zijn duidelijke camerabeelden over naar buiten gebracht. Of de man die de gestolen telefoon verkoopt ook daadwerkelijk de verkrachter is, is niet duidelijk. Ondanks het feit dat de man duidelijk in beeld is, hebben de beelden volgens de politie nog geen namen opgeleverd.

Vrouwen bedreigd en achternagezeten

In de vroege ochtend van zondag 31 januari 2016 slaat de verkrachter weer toe. Een 20-jarige vrouw rijdt via het Vondelpark naar haar huis. Op de beelden is te zien hoe zij ter hoogte van het World Fashion Center lijkt te worden gevolgd door de verkrachter. Bij het station Lelylaan komt de verkrachter steeds dichterbij en slaat op een fietspad bij de Sloterplas toe waarop de vrouw in de bosjes word misbruikt.

Stad onveilig door serie verkrachting

De verkrachter heeft volgens de politie meer vrouwen benaderd, achternagezeten, bestolen en/of verkracht. Dat is in ieder geval bekend van één vrouw, die in de nacht van de verkrachting op de Wenckebachweg op een afstandje wordt gevolgd door de dader op de Weesperzijde. De verkrachter is dan blijkbaar afgehaakt om het latere slachtoffer te achtervolgen en te misbruiken.

De vrouwen proberen inmiddels alle drie hun leven weer op te pakken", meldt politiewoordvoerder Ellie Lust in het AT5-programma Bureau 020. "Eén slachtoffer is in therapie, een ander werkt nog altijd halve dagen. Dit gebeurde allemaal in januari, dat ze hier nog altijd zo mee bezig zijn zegt wel iets over de impact van deze incidenten."

Signalement

De politie heeft helaas slechts een summier signalement van de dader. Het gaat om een man met een licht getinte huid, 25 tot 30 jaar oud en ongeveer 1.80 meter lang. Tijdens de eerste verkrachting droeg hij een zwarte trainingsbroek en een camelkleurige jas.

Politie oproep

De politie roept mensen die tips hebben op om zich te melden en hoopt zo ook in contact te komen met de andere vrouw, omdat ze mogelijk ook benaderd en lastig gevallen is door de dader en kan getuigen. Heeft u iets gezien of weet u wie de man is die in de winkel de gestolen telefoon van het slachtoffer aanbied? neem dan snel contact op met de politie of bel M, meld misdaad anoniem. 0800-7000



Politie Amsterdam RSS

Hieronder volgt u de laatste berichten via RSS van de Amsterdamse Politie




Google-Nieuws - Amsterdam

Stop de Kap

Stop de massa bomenkap in Nederland. In Nederland worden steeds meer wonderschone bomen en bossen gekapt, om te stoken in vervuilende bio-energie centrales. De massa bomenkap en biomassa industrie zijn zeer slecht voor mens en dier en moeten in het belang van U allen strikt verboden worden! Alle bomen (muv veiligheidsmaatregelen) moeten behouden blijven ! Zonder bomen kan niets leven. STOP DE KAP

Climategate Klimaat

EnerzijdsAnderzijds

Vacatures in Amsterdam