donderdag 7 april 2016

7 mei 2016 onthulling Memorial op De Dam

Amsterdam 7 mei 1945 Memorial
 
Op de hoek van de Kalverstraat en de Paleisstraat hangt sinds 1947 een naamloze plaquette ter nagedachtemis aan de slachtoffers van de Dam Schiet partij.  Echt grondig onderzoek naar de slachtoffers van de Dam schietpartij was  echter tot dan niet gedaan  tot een groep genealogen, verenigd in de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, een diepgaand onderzoek ging doen.

Voorop stelde de stichting  het  vermelden en herdenken van de slachtoffers en alle door de stichting verzamelde getuigenissen van de schietpartij en evenzovele persoonlijke verhalen te ontsluiten.

Dankzij hun inspanningen hebben de 31 slachtoffers  een naam en een gezicht gekregen en zal anno 2016, zeventig jaar na de fatale schietpartij, de   Memorial  , mét namen, ter nagedachtenis voor de slachtoffers van de schietpartij van 07  05 1945 op de Dam  worden onthuld..

Sinds 5 april 2016 zijn de werkzaamheden gestart en zullen gedurende 10 dagen  31 naamstenen en contextstenen op de Dam tussen Damrak en Nieuwendijk geplaatst worden.


Plaats een Steen  Project  Studio Moniker
 
Afgelopen jaar ontving Studio Moniker (Luna Maurer, Jonathan Puckey en Roel Wouters) de opdracht om een   gedenkteken te realiseren voor de slachtoffers van de schietpartij die op de Dam in Amsterdam plaatsvond op 7 mei 1945.  De studio creëerde  Plaats een Steen, waarbij iedereen kon deelnemen aan het interactief ontwerpproces van het monument via een online platform waarbij  31 ‘stenen’ werden geordend ter plaatsing op de Dam.Gedurende Maart 2016 heeft steenbedrijf Gielkens de 31 naamstenen vervaardigd.,

7 mei 2016  zal het memorial onthuld worden.  Verdere informatie is te verkrijgen via e-mail dam07051945@gmail.com. Zie de website  Stichting Memorial 2015

Filmbeelden tijdens de bevrijdingsviering op 7 mei 1945 op de Dam in AmsterdamThe aftermath. 7 mei 1945. Twee dagen vrede.. maar het feest werd een bloedbad.Na de schietpartij: meer dan 30  doden en 117 gewonde slachtoffers op de Dam

7 mei 1945


Op 7 mei 1945 is Amsterdam door tegenslag en misverstanden steeds niet bevrijd door de Canadezen. De Duitse commandant heeft de stad dan wel al overgedragen aan het verzet, maar de Duitse troepen vallen buiten de order en wachten op de Canadezen aan wie ze hun wapens moeten overgeven. Op de Dam is is die dag een bevrijdingsfeest aan de gang dat vanaf het dak van de Grote Club wordt gadegeslagen door Duitsers van de Kriegsmarine.

Later in die middag worden 2 Duitse soldaten op de hoek van de Paleisstraat-Spuistraat door de BS aangehouden en moeten  in strijd met  instructies  hun wapens overdragen. Eén voldoet aan het bevel, maar de ander weigert. Na een woordenwisseling schiet de BS'er de Duitser neer. Tegelijkertijd wordt op er op de N.Z. Voorburgwal een auto van de Wehrmacht door de BS onder vuur genomen.

De Duitsers op het dak van de Grote Club, grijpen hun geweren en schieten in de richting van de BS’ers.

Na afloop van de schietpartij zal Oberleutnant Claasen van de Kriegsmarine verklaren dat hij en zijn mannen van mening waren dat ze door de BS werden aangevallen. Dat komt overeen met een schriftelijke ooggetuigenverklaring van een Amsterdammer aan dr. L. de Jong in 1968. Volgens de getuige,  werd na het eerste schot door de BS in de Paleisstraat door een tweetal BS'ers, die achter een draaiorgel stonden, meteen in de richting van de Duitse matrozen geschoten.  Letterlijk schrijft hij:  'De BS'ers achter het draaiorgel schoten naar het balkon, schuin boven hun hoofden. Het duurde niet lang of de partijen waren in gevecht'.


Vanaf de hoek Nieuwendijk-Dam en Rokin-Dam werd daarop door de BS gericht met Stenguns op de Grote Club geschoten, waarop de Duitsers een MG-machinegeweer in stelling brachten en hiermee terug schoten. In de paniek vlucht de menigte alle kanten op. Door rondvliegende kogels en mensen die onder de voet worden gelopen vielen veel slachtoffers. Wanneer een overvalwagen van de Grüne Polizei vanaf het Rokin komt aanrijden om de rust te herstellen, opent de BS het vuur en vallen er Duitse slachtoffers.

BS-commandant C.F. Overhoff slaat gelijk alarm bij Wehrmachtcommandant dr. Schröder en krijgt Hauptmann Bergmann van de Feldgendarmerie mee om het vuren te doen staken. Kort daarvoor werden door de BS vanaf het dak van het Koninklijk Paleis 2 bazooka granaten op de Duitsers in de Grote Club afgevuurd.

Na de schietpartij liggen er meer dan 30 doden en 117 gewonde slachtoffers op de Dam.

Het merendeel van de gewonden blijkt onder de voet zijn gelopen. Aan Duitse kant zijn in de Grote Club 1 dode en 2 zwaar gewonden gevallen.  1 BS'er was om het leven gekomen. Op 9 mei 1945 gaven de Duitsers zich over aan de Canadezen en leverden hun wapens in, waarna ze als krijgsgevangenen werden weggevoerd.

Er heeft geen van de schietende Duitsers ooit terecht gestaan, omdat men van oordeel was dat de schietpartij te wijten was aan een misverstand tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Kriegsmarine.

Germany's Unconditional Surrender - Deutsche Kapitulation 7 may 1945Die bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht im Zweiten Weltkrieg, die zum Ende der militärischen Feindseligkeiten der Alliierten gegen Deutschland führte, wurde am 7. Mai 1945 im Hauptquartier der US-Streitkräfte in Reims unterzeichnet und trat am 8. Mai um 23:01 Uhr in Kraft. Aus protokollarischen Gründen wurde die Unterzeichnung am 8./9. Mai im sowjetischen Hauptquartier in Berlin-Karlshorst wiederholt. Die deutsche Staats- und Wehrmachtführung räumte mit der Kapitulation den alliierten Siegermächten das Recht ein, alle politischen, militärischen und gesellschaftlichen Angelegenheiten des Deutschen Reiches zu regeln.

Winston Churchill Speech "The German State Has Surrendered" 8th May 1945 Full Speech
31 namen
Rest In PeacePopke Sjoerd Bakker

Wilhelmus Petrus Bakker

Johannes Bobeldijk

Geertruida Boelen

Elisabeth de Boer

Willem van den Boogaard

Fredericus Joseph Budde

Willem Cieraad

Gerardus Bernardus Cornelisse

Petrus Antonius Joseph van Dam

Pieter Hendrik Diekmeijer

Frans Johannes Feller

Everdina Johanna Buddingh-van der Flier

Hendrina Louise Koper-Frank

Jan Goede

Maria Nella Jager-van Hooff

Petrus Hendricus Antonius Hutjes

Elisabeth Wieland-Lacourt

Willem de Leeuw

Hilligje Mastenbroek

Antje Quant-Moeke

Johannes Jan Ooms

Rika Overdijk

Johannes Wilhelmus Saelman

Willem Theodorus Schermacher

Aaltje Scheffer-Smorenberg

Jurrianus Lambertus Stad

Johannes Willem Straatmijer

Arnoldus Petrus Stroop

Sophia Frederika Mathilda Vermeulen-de Vries

Hendrikus Willemsen
Vragen en Donatie


Heb je vragen over de gebeurtenissen op 7 mei 1945, of over het gedenkteken of de website? Neem contact op via de-dam-zevenmei1945.nl. De stichting zal niet rusten voordat er zo veel mogelijk feiten en namen van slachtoffers zijn achterhaald.  U kunt helpen met een donatie, zie de website.

Leestip:  Het boek ‘Oorlogskind in vredestijd’ gaat over PTSS en is geschreven door Laurens van Aggelen, secretaris van In Luwte. Laurens is ook auteur van ‘Ereschuld’ over het belang van herdenken. Daarin de getuigenis van Leo Vleeschhouwer over de Dam 7 mei 1945 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

...