dinsdag 1 december 2015

Duitsers vermoorden ongestraft Amsterdammers op 7 mei 19455 Mei, de Duitsers capituleren maar West-Nederland blijft bezet in afwachting van de geallieerden. Op 7 mei lijkt voor Amsterdam het grote moment aangebroken: duizenden mensen hebben zich in feeststemming op de Dam verzameld om de eerste bevrijders te verwelkomen.
Tragische filmbeelden van de moord door de Duitsers op onschuldige Amsterdammers tijdens het  schietincident van de Duitsche soldaten tijdens de bevrijdingsviering op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam.

Op de Dam opent de Kriegsmarine vanuit de Groote Club het vuur.  De menigte verdringt zich om weg te komen. Na de eerste schoten volgt een tweede salvo. Daarna komt het tot een vuurgevecht tussen de BS en Duitse eenheden, zowel op de Dam als achter het Paleis. Op de hoek van de Spuistraat en Raadhuisstraat wordt een Duitse vrachtwagen onder vuur genomen en tot staan gebracht.The Dam Square Shooting:

On 7 May 1945, two days after German capitulation, thousands of Dutch people were waiting for Canadian troops to arrive on the Dam square in Amsterdam. In the Grote Club, on the corner of the Kalverstraat and the Paleisstraat, members of the Kriegsmarine watched as the crowd below their balcony grew and people danced and cheered. The Germans then placed a machinegun on the balcony and started shooting into the crowds. The motives behind the shooting have remained unclear; the Germans were drunk and possibly angered because contrary to previous agreement Dutch police had arrested members of the German military.[2] The shooting finally came to an end after a member of the resistance climbed into the tower of the royal palace and started shooting onto the balcony and into the Club. At that moment, a German officer together with a Resistance commander found their way into the Club and convinced the men to surrender. At the brink of peace, 120 people were badly injured and 22 pronounced dead. In 2013, evidence was brought to light that suggested the number may have been higher: possibly 33 people died, and there were 10 more unconfirmed possible victims (Wiki)

Schietpartij op de Dam:

Op 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatiebespreking in Wageningen, werd de Bevrijding gevierd op de Dam in Amsterdam. Om 15.00 uur werd er geschoten door Duitse zeemiliciens vanaf het balkon van De Groote Club, op de hoek van de Kalverstraat. Hierbij vielen enkele tientallen doden en meer dan 100 gewonden.HerdenkingVoor het onderzoek en totstandkoming van het gedenkteken is de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945 opgericht.

Als u onze doelstellingen onderschrijft, kunt u ons met een financiële bijdrage ondersteunen, geld dat o.a. hard nodig is voor onderzoek, onderhoud van de website, en natuurlijk een tastbaar memorial op de Dam.

IBAN: NL10 INGB 0008 1366 85
BIC: INGBNL2A

t.n.v. Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

de goedkoopsteMijndomein De voordeligste hosting

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

I Love rembrandt

De Nachtwacht The nightwatch on lined

Do it Now

[CD Cover]

Watersport Varen Recreatie

Voor praktisch iedere boot heeft EBBM.nl een geschikte elektromotor. Of het nu gaat om een roeiboot, rubberboot, visboot, zeilboot of grachtenboot. EBBM.nl voert motoren van bekende merken zoals Minn Kota en Torqeedo, en is onderdeel van Alternergy BV, specialisten in Elektrisch varen voor grote en kleine boten.

ParkerenSchiphol.nlParkeren?

Vliegt u vanaf Schiphol en bent u opzoek naar een parkeerplaats? Op Parkerenschiphol.nl kunt u eenvoudig opzoek gaan naar een parkeerplaats op of vlakbij Schiphol.

Hoe werkt ParkerenSchiphol.nl?


Vul uw aankomst- en vertrekdatum in. Wanneer u vervolgens op de 'Zoek' button klikt krijgt u een overzicht te zien van alle parkeermogelijkheden in de gekozen tijdsperiode.

De zoekresultaten kunt u sorteren op populariteit, prijs, afstand tot Schiphol of waardering. Uw zoekopdracht kunt u verfijnen door aan te geven of u overdekt wilt parkeren, gebruik wilt maken van Valet parkeren of van Park, Sleep & Fly.

Tot slot is er een mogelijkheid om aan te geven hoeveel u maximaal wilt uitgeven.

Waarom reserveren via ons?

  • Vergelijk alle parkeren schiphol aanbieders;
  • Laagste prijsgarantie en unieke kortingscodes;
  • Reserveer direct online een parkeerplaats;
  • Mogelijkheid om te e-mailen of bellen;
  • Lees reviews van andere mensen die via parkerenschiphol.nl gereserveerd hebben;
  • Mogelijkheid voor het plaatsen van een eigen review bij terugkomst;
  • De zekerheid van veilig en betrouwbaar parkeren.

Aan de hand van reviews ziet u namelijk direct welke parkeeraanbieders veilig en betrouwbaar parkeren aanbieden en u kunt zien of een parkeeraanbieder camerabeveiliging of heeft.

Bij veel negatieve reviews verwijderen wij een parkeeraanbieder om de kwaliteit van onze aanbieders te waarborgen.

amsterdam flowers

amsterdam flowers

Ruigoord


Ruigoord telt meer dan vijftien ateliers, twee grote publieksruimten (de Kerk en de Grote Schuur), expositieruimten (Pastorie, Atelier Grazyna), een cantina en een groots groen buitengebied.
Iedere zaterdagavond, zondagmiddag en soms vrijdagavond is er cultureel aanbod dat bestaat uit jazzconcerten, optredens van singer/songwriters, Het Woord in Ruigoord (literatuur en poetry), dancenite's, theater- en kindervoorstellingen en al wat niet meer. Hoewel we natuurlijk altijd proberen de rafelranden te zoeken, komt naast de avant-garde en underground ook de gevestigde kunst aan bod. In de zomer zijn er diverse festivals en evenementen.
Het festivalseizoen is weer aanstaande, maar ook nu valt er genoeg te doen! We zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers die met ons aan Ruigoord willen bouwen en ons cultureel aanbod ondersteunen.


In de kunsten manifesteert zich een tendens tot werken op locatie. Ruigoord heeft daarvoor een ruime keuze aan binnen- en buitenruimten. Er is parkeerruimte en openbaar vervoer. Dankzij de afgelegen ligging zijn er unieke mogelijkheden voor culturele experimenten en evenementen die in een woonomgeving vaak moeilijk zijn te realiseren. Ruigoord produceert zelf veelsoortige kunstzinnige bezigheden, maar staat open voor initiatieven van anderen die passen in de doelstelling: grensverleggend, lowbudget, laagdrempelig, educatief; ontmoetingspunt van avant-gardistische en gevestigde kunst; zo groot mogelijke participatie van publiek; aanbod voor alle leeftijdscategorieën. RECREATIEVE MOGELIJKHEDEN De groene oase geeft mogelijkheden voor fietsen, wandelen, zwemmen, zonnen, vliegeren: gezinsrecreatie naast culturele activiteiten. KINDERACTIVITEITEN Daarom zijn er in het weekeinde en bij festivals vaak kinderknutselmiddagen en vertelbijeenkomsten, onder meer geïnspireerd door het in Ruigoord gevestigde Why Not? kindercircus, dat met een gevarieerde groep artiesten optredens vóór en mèt kinderen verzorgt in Ruigoord, in Amsterdam, in eigen land en daarbuiten.

Ruigoord is een plek waar ruimte is voor verlangens, dromen en ambities van mensen. Op diverse fronten is er ruimte voor de inbreng van vrijwilligers en stagiaires.

Om je aan te melden als vrijwilliger tijdens feesten en festivals, kun je je tot ons wenden via dit online invulformulier:

vrijwilligers inschrijfformulier


G ads

...

Adam Drone Foto

Adam Drone Foto