zondag 22 maart 2015

moord door duitsers 7 mei 1945 AmsterdamOp maandagmiddag 7 mei 1945 openden de Duitse soldaten vanuit het gebouw van de Grote Club op de Dam in Amsterdam het vuur op de menigte vrolijke Amsterdammers, die hun bevrijding vierden. Twee dagen na de capitulatie werd de bevrijding gevierd op de Dam. Om 15.00 uur werd er geschoten door Duitse mariniers vanaf het dak van De Grote Club. Hierbij vielen 19 doden en 117 gewonden.

The Aftermath. 7 mei 1945. Twee dagen vrede. Maar het feest werd verstoord.Na de schietpartij liggen er 19 dode en 117 gewonde slachtoffers op de Dam

Op 7 mei 1945 is Amsterdam nog steeds niet bevrijd door de Canadezen. De Duitse commandant heeft de stad wel overgedragen aan het verzet, maar de Duitse troepen vallen buiten de order. Zij wachten op de Canadezen aan wie ze zich met hun wapens moeten overgeven. Op de Dam is die dag een bevrijdingsfeest aan de gang dat vanaf het dak van de Grote Club wordt gadegeslagen door een aantal Duitsers van de Kriegsmarine. Later die middag worden er twee Duitse soldaten op de hoek van de Paleisstraat-Spuistraat door de BS aangehouden. Zij sommeren hen - in strijd met de instructies – hun pistolen over te dragen. Eén voldoet aan het bevel, maar de ander weigert. Na een korte woordenwisseling schiet de BS'er de Duitser neer. Tegelijkertijd wordt op de N.Z. Voorburgwal een auto van de Wehrmacht door de BS beschoten.

De Duitsers op het dak van de Grote Club, die het aanschouwd hebben, grijpen hun geweren en schieten in de richting van de BS’ers.

(Na afloop van de schietpartij zal Oberleutnant Claasen van de Kriegsmarine verklaren dat hij en zijn mannen van mening waren dat ze door de BS werden aanvallen. Dit komt overeen met een schriftelijke ooggetuigenverklaring van een Amsterdammer aan dr. L. de Jong in 1968. Volgens de getuige werd na het eerste schot door de BS in de Paleisstraat door een tweetal BS'ers, die achter een draaiorgel stonden, meteen in de richting van de Duitse matrozen geschoten. Letterlijk schrijft hij: 'De BS'ers achter het draaiorgel schoten naar het balkon, schuin boven hun hoofden. Het duurde niet lang of de partijen waren in gevecht'.)

Vanaf de hoek Nieuwendijk-Dam en Rokin-Dam wordt nu door de BS gericht met Stenguns op de Grote Club geschoten, waarop de Duitsers een MG-machinegeweer in stelling brengen en hiermee terugschieten. In paniek vlucht de menigte alle kanten op. Door rondvliegende kogels en mensen die onder de voet worden gelopen vallen veel slachtoffers. Wanneer een overvalwagen van de Grüne Polizei vanaf het Rokin komt aanrijden om de rust te herstellen, opent de BS het vuur en vallen er Duitse slachtoffers. BS-commandant C.F. Overhoff slaat meteen alarm bij Wehrmachtcommandant dr. Schröder en krijgt Hauptmann Bergmann van de Feldgendarmerie mee om de orde te herstellen en het vuren te doen beëindigen (kort daarvoor waren er al door de BS vanaf het dak van het Koninklijk Paleis twee bazookagranaten op de Duitsers in de Grote Club afgevuurd).

Na de schietpartij liggen er 19 dode en 117 gewonde slachtoffers op de Dam. Het merendeel van de gewonden blijkt onder de voet zijn gelopen. Aan Duitse kant zijn in de Grote Club 1 dode en 2 zwaar gewonden gevallen. Voor zover bekend is 1 BS'er om het leven gekomen. Op 9 mei 1945 geven de Duitsers zich over aan de Canadezen en leveren hun wapens in, waarna ze als krijgsgevangenen worden weggevoerd.

Er heeft geen van de Duitsers ooit terecht gestaan omdat men van oordeel was dat het hele incident te wijten was aan een misverstand tussen de Binnenlandse Strijdkrachten en de Kriegsmarine.

Aanbevolen website >>>

Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945

Links

Verzetsmuseum Amsterdam

Wikipedia Damslachtoffers 7 mei 1945

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

...