woensdag 25 februari 2015

Groot protest tegen niet-democratische UvA

Minstens 1500 mensen zijn op de been in Amsterdam om te protesteren tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).  Doel van de betoging is om meer inspraak in het hoger onderwijs te krijgen en dat de universiteit democratisch en transparant wordt bestuurd.

De mars tegen de UvA begon iets na 17.00 uur bij het Bungehuis, dat gisteren werd ontruimd. Een uur later was de groep gegroeid naar minstens 1500 mensen.

De demonstranten liepen met spandoeken en trommels langs gebouwen van de UvA en eindigden bij het Maagdenhuis. Op het Spui sprak één van de bezetters de menigte toe.

"de universiteit moet democratisch en transparant wordt bestuurd"

De studenten eisen al zingend en trommelend meer inspraak in het hoger onderwijs en willen dat de universiteit democratisch en transparant wordt bestuurd.

Het Onderwijs dient een democratisch recht  zijn, transparant en geen commercieel uitbuiting systeem zoals de regering Rutte ervan aan het maken is.  

De betogers lopen langs de verschillende gebouwen van de UvA om te eindigen bij het Maagdenhuis waar het universiteitsbestuur zit. 

Volgens Burgemeester Eberhard Van der Laan, is het op dit moment niet aan hem om in te gaan op het verzoek van UvA-studenten om met hen in gesprek te treden over de opgetreden impasse. 

"In de optiek van de gemeente Amsterdam is dit een zaak tussen de universiteit en haar studenten. De burgemeester ziet het dus niet als zijn taak om nu te reageren want hij is hierin geen partij. Een oproep aan de burgemeester via de camera van AT5 is een ingewikkelde, want wat is het draagvlak daarvan? Er moet een formeel verzoek komen en dan zal er geantwoord worden."


Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVb tegen de Amsterdamse stadszender AT5 denkt er wel anders over:

"Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert zullen we actie blijven voeren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sire

Recruitment Life Sciences & Executive Search
SIRE Life Sciences Benelux Markt Leider in Life Science Recruitment & Executive Search

...